marți, 9 octombrie 2012

Paul Ferrini - Iubire fara conditii

 
    Numai atunci cand respingi raul si accepti binele vei alunga frica din inima ta. Nici unul dintre copiii lui Dumnezeu nu poate fi rau, In cel mai nefericit caz, el este chinuit. In cel mai nefericit caz, ii ataca pe altii si ii invinuieste pentru chinul sau. Dar el nu este rau.
    Da, chiar atat de adanc trebuie sa mearga compasiunea ta. Nu exista fiinta umana care sa nu merite iertarea ta.
    Nu exista fiinta umana care sa nu merite iubirea ta.

***

    Doar cel cuprins de frica judeca pe altul.


***

    Fiecare judecata pe care o faci despre aproapele tau vadeste cu mare precizie ceea ce urasti sau nu poti accepta la tine insuti. Nu urasti pe altcineva decat in cazul in care iti aduce aminte de tine insuti.

***

    A nu face ccea ce trebuie nu inseamna a fi "rau", iar a face ceea ce trebuie nu inseamna a fi "bun".

***

    Este o ironie ca, tocmai in momentele in care te inversunezi cel mai tare sa-ti descifrezi si sa-ti "rezolvi" problemele, ai cea mai mare nevoie sa fii linistit si sa asculti. La inceput e posibil sa nu-ti dai seama. Dar nu poti sa nu observi ca, cu cat incerci mai mult sa descifrezi mersul lucrurilor, cu atat el devine mai neclar.

***

    Atata vreme cat viata ta curge lin, nu e nevoie sa cauti s-o corectezi. Dar cand apele se tulbura, ai face bine sa te opresti si sa reflectezi asupra cursului vietii tale.
    Este suficienta doar aceasta introspectie facuta la timp pentru ca sa apara o schimbare profunda in viata ta.
    Exista momente cand realitatea exterioara se inchide in jurul tau - si singurul loc potrivit in care poti sa mergi este in interiorul tau.

***

    Inca de cand erai un prunc ai fost conditionat sa te pretuiesti doar atunci cand oamenii reactionau pozitiv fata de tine. Ai invatat ca valoarea ta era stabilita in exterior. Aceasta a fost eroarea fundamentala ce s-a perpetuat de-a lungul vietii tale.

***

    In cadrul procesului vindecarii inveti sa-ti oferi tie insuti iubirea neconditionata pe care nu ai primit-o niciodata de la parintii tai biologici. In acest proces esti "nascut din nou" si infiat din nou, dar nu de alte figuri autoritare, ci de insasi Sursa Iubirii dinauntrul tau.Cand inveti sa dai iubire fiintei launtrice ranite, incepi sa-ti schimbi complet convingerea ca valoarea de sine trebuie sa se bazeze pe modul in care altii reactioneaza fata de tine.
    Incetul cu incetul te antrenezi sa te pretuiesti asa cum esti - aici si acum - fara conditii. Nimeni altcineva nu poate face asta pentru tine.
    Oamenii te pot sustine si incuraja, dar nimeni nu te poate invata cum sa te iubesti pe tine insuti.

***

    Tu demonstrezi iubire prin faptul ca ti-o dai tie insuti in mod neconditionat. Si, pe masura ce o faci, ii atragi in viata ta pe altii care sunt capabili sa te iubeasca fara conditii.
    Incercarea de a gasi iubire in afara ta esueaza mereu, pentru ca nu poti primi de la altul ceva ce tu nu ti-ai dat tie insuti. Cand te privezi de iubire, ii atragi in viata ta pe altii care fac acelasi lucru.
    Experienta iubirii neconditionate incepe in inima ta, nu in inima altcuiva.

***

    Cel ce iubeste fara conditii nu impune limite nici propriei sale libertati, nici libertatii altcuiva. El nu incearca sa-si pastreze iubirea - pentru ca a incerca sa o pastrezi inseamna a o pierde. Iubirea e un dar ce trebuie oferit incontinuu, in functie de fiecare situatie in parte.



3 comentarii:

  1. Iertarea reprezinta sansa noastra catre mantuire, judecata ne trimite in depresie si aglomeratie de ganduri negative, iubirea rezolva orice situatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aceste extrase editate si puse la dispozitia noastra pe aceasta pagina

    RăspundețiȘtergere